Domáca dusená šunka z bravčového pliecka
800 g očisteného bravčového pliecka (odblanené a zbavené tuku)
16 g rýchlosoli
1 KL cukru
trocha čierneho korenia
80 ml vody
Postup:
Mäso nakrájame na centimetrové kocky. Menšiu časť mäsa pokrájame na drobno (môžeme ho aj rozmixovať na menšie kúsky). Do vody vsypeme soľ a cukor. Premiešame a vylejeme k mäsu. Okoreníme. Mäso následne pomiešame a miesime (masírujeme ho) aby sa všetko dobre spojilo. Vznikne nám lepkavá mäsová hmota.
Mäso naplníme do pevnejšieho mikroténového vrecka, dobre pozatláčame, vytlačíme z neho všetok vzduch a zauzlujeme. Vložíme do šunkovaru. Šunkovar uzatvoríme a uložíme na dva dni do chladničky.
Šunku uvaríme v hrnci s vodou. Dávame pozor, aby sa voda nedostala do šunkovaru. Varíme 2,5 hodiny pri teplote 75-80°C. Voda nesmie vrieť. Po uvarení šunkovar vyberieme a chladíme ho v nádobe so studenou vodou. Po úplnom vychladnutí z neho vyberieme šunku (tekutinu zlejeme) a nakrájame.
- Tvarohový koláč s jablkami 5. februára 2021
- Obrátený tvarohový koláč 1. februára 2021
- Šunkové rolky z lístkového cesta 31. januára 2021
- Tagliatelle Amatriciana 29. januára 2021
- Sladké pokušenie 29. januára 2021
Pridaj komentár