Domáca dusená šunka z bravčového pliecka

 

Potrebujeme:domáca bravčová šunka, šunka zo šunkovaru, bravčové pliecko, rýchlosoľ, sladký život

 

800 g očisteného bravčového pliecka (odblanené a zbavené tuku)

16 g rýchlosoli

1 KL cukru

trocha čierneho korenia

80 ml vody

 

Postup:

 

Mäso nakrájame na centimetrové kocky. Menšiu časť mäsa pokrájame na drobno (môžeme ho aj rozmixovať na menšie kúsky). Do vody vsypeme soľ a cukor. Premiešame a vylejeme k mäsu. Okoreníme. Mäso následne pomiešame a miesime (masírujeme ho) aby sa všetko dobre spojilo. Vznikne nám lepkavá mäsová hmota.

Mäso naplníme do pevnejšieho mikroténového vrecka, dobre pozatláčame, vytlačíme z neho všetok vzduch a zauzlujeme. Vložíme do šunkovaru. Šunkovar uzatvoríme a uložíme na dva dni do chladničky.

Šunku uvaríme v hrnci s vodou. Dávame pozor, aby sa voda nedostala do šunkovaru. Varíme 2,5 hodiny pri teplote 75-80°C. Voda nesmie vrieť. Po uvarení šunkovar vyberieme a chladíme ho v nádobe so studenou vodou. Po úplnom vychladnutí z neho vyberieme šunku (tekutinu zlejeme) a nakrájame.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Connect with Facebook

face_uprava
Podporte nás!
Podporte našu snahu pri vytváraní jedinečných receptov. Po kliknutí na PayPal button nám môžete poslať sumu 5,0 Euro.
Recepty, fotografie jedál a ďalší obsah na www.sladky-zivot.sk je chránený autorskými právami.