Domáce slíže s tvarohom a slaninkou
500 g hrubej múky
200 – 250 ml vlažnej vody
1 vajce
soľ
tvaroh
kyslá smotana
slanina
Postup:
Z múky, soli, vajíčka a vody vypracujeme hladké cesto. Cesto si rozdelíme na cca 3 časti, ktoré vyvaľkáme na potrebnú hrúbku (podľa toho ako hrubé slíže ľúbime :-)). Cesto musí byť počas vaľkania dobre pomúčené. Vyvaľkané cesto necháme trocha obschnúť. Nesmie byť však príliš suché aby sa počas krájania nelámalo. Následne ho rozkrájame na menšie pásy. Pásy dobre pomúčime, naukladáme na seba a krájame rezance. Kto má k dispozícii mlynček na slíže, tak ho použije a nemusí krájať ručne. 🙂
Slíže rozložíme na pomúčenú dosku a trochu necháme preschnúť. Dáme ich vyvariť do vriacej osolenej vody a keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich sitkom. Rozložíme ich na vymastený plech a dobre premiešame s masťou (olejom).
Slíže podávame ozdobené tvarohom, kyslou smotanou a vyškvarenou slaninkou.
- Pomarančové kolieska s čokoládou 4. januára 2023
- Orechové oriešky plnené karamelom 4. januára 2023
- Medové rezy 2. januára 2023
- Gaštanové kocky 2. januára 2023
- Snehové pusinky 14. decembra 2022
Pridaj komentár