Oškvarkové pagáčiky

 

Potrebujeme:

 

400 g hladkej múky

200 g oškvarkov (pomletých)

cca 150 – 180 ml mlieka (plnotučného)

1 sáčik sušeného droždia

1 KL soli (alebo podľa potreby, či sú oškvarky solené…)

2 KL práškového cukru

 

vajíčko na potretie

kmín

trocha masti na potretie cesta

 

Postup:

 

Múku preosejeme. V strede urobíme jamku, prisypeme kvasnice, cukor, soľ, a zalejeme mliekom. Pridáme oškvarky a všetko dobre vymiešame na tuhšie cesto. Podľa potreby pridáme mlieko a soľ. Cesto musí byť slanšie.

Cesto necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste, zakryté utierkou. Potom na mierne pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku dvoch centimetrov, potrieme masťou a preložíme. Necháme nakysnúť 25 minút. Po tomto čase cesto opäť rozvaľkáme a preložíme. Necháme nakysnúť. Po pol hodine cesto rozvaľkáme, ozdobíme zárezmi pomocou noža a vykrajujeme pagáčiky. Pagáčiky potrieme osoleným rožšľahaným vajíčkom 2x a necháme ešte 20 minút nakysnúť.

Pečieme pri teplote 200 °C cca 15-20 minút.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Connect with Facebook

face_uprava
Podporte nás!
Podporte našu snahu pri vytváraní jedinečných receptov. Po kliknutí na PayPal button nám môžete poslať sumu 5,0 Euro.
Recepty, fotografie jedál a ďalší obsah na www.sladky-zivot.sk je chránený autorskými právami.