Oškvarkovo-zemiakové pagáče
180 g hladkej múky
110 g polohrubej múky
150 ml mlieka
50 ml oleja
1 žĺtok
soľ
Kvások
70 ml mlieka
1/2 KL cukru
20 g droždia
3 menšie uvarené zemiaky v šupke
masť na potretie cesta
110 g mletých oškvarkov
Na potretie
vajíčko, soľ
orechy, kmín…
Postup:
Z mlieka, cukru, múky a droždia si pripravíme kvások. Múku, soľ, mlieko, olej, žĺtko a kvások spolu zmiešame. Vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť cca 50 minút.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme, potrieme masťou, pomletými oškvarkami, strúhanými zemiakmi a posolíme. Cesto preložíme a necháme podkysnúť 15 minút. Potom cesto opäť preložíme a ďalších 15 minút necháme podkysnúť. Potom cesto znova preložíme a hneď aj rozvaľkáme a povrch ozdobíme ostrým nožom alebo radielkom.
Vykrajujeme pagáče. Potrieme vajíčkom a ozdobíme orechom. Pečieme pri teplote 190°C do červena.
- Klobáskové pagáčiky 21. marca 2024
- Špenátovo-syrové slimáčiky 21. marca 2024
- Karamelové rezy 21. marca 2024
- Margotkový koláčik 21. marca 2024
- Veľkonočná fašírka 20. marca 2024
Pridaj komentár