Žemlovka s tvarohom a jabĺčkami
1 vianočka
nastrúhané alebo nakrájané jablká (môžeme použiť aj zavárané)
2 žĺtky
2 bielky
250 g tvarohu
300 ml mlieka
2 balíčky vanilkového cukru
škoricový cukor
3 PL kryštálového cukru
2 PL práškového cukru
1 PL roztopeného masla
hrozienka (brusnice)
strúhanka na vysypanie plechu
citrónová šťava
Postup:
Vianočku nakrájame na tenšie plátky. Očistené jablká nastrúhame (alebo použijeme zavárané). Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou aby nezhnedli. V hlbokej miske vymiešame ohriate mlieko, roztopené maslo, balíček vanilkového cukru a jeden žĺtok.
V miske zmiešame tvaroh s kryštálovým cukrom, balíčkom vanilkového cukru, vaječným žĺtkom a hrozienkami (brusnicami).
Plech potrieme maslom a vysypeme strúhankou.
Polovicu nakrájanej vianočky namáčame v ochutenom mlieku a ukladáme vedľa seba na menší plech (použijeme polovicu z pripravenej vianočky).
Na vianočku rozotrieme ochutený tvaroh. Na tvaroh naukladáme nakrájané (zavárané) alebo nastrúhané jablká, ktoré posypeme škoricovým cukrom. Na jablká kladieme druhú polovicu vianočky namočenú v ochutenom mlieku.
Zakryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej trúbe pri teplote 180°C cca 20 minút, potom alobal odstránime a necháme zapiecť aj vrch cca na 10 minú.
Vyšľaháme sneh z bielkov, do ktorého pridáme práškový cukor. Sneh navrstvíme na vrch žemľovky a ešte zapečieme do zlatista na cca 10 minút.
- Tvarohový koláč s jablkami 5. februára 2021
- Obrátený tvarohový koláč 1. februára 2021
- Šunkové rolky z lístkového cesta 31. januára 2021
- Tagliatelle Amatriciana 29. januára 2021
- Sladké pokušenie 29. januára 2021
Pridaj komentár