Kečup s cviklou
1 kg zrelé paradajky
500 g jablká
250 g cibuľa
1 kus stredne veľká cvikla
6 strúčikov cesnak
200 g kryštálový cukor
100 ml ocot
6 kávová lyžička soľ
0,5 kávová lyžička mleté čierne korenie
1 kávová lyžička mletá sladká červená paprika
1 kávová lyžička mletá pálivá červená paprika
feferónka podľa chuti
Do vrecúška z gázy vložíme a zaviažeme: 6 kusov celé čierne korenie, 6 kusov bobkový list, 6 kusov celé nové korenie, 4 ks klinčeky, ktoré na konci varenia vyberieme.
Postup:
Paradajky pokrájame, cviklu postrúhame na strúhadle na väčších slzičkách, umyté jablká aj so šupkou pokrájame, jadrovník vykrojíme, cibuľu a cesnak pokrájame na menšie kúsky, pridáme cukor, ocot, soľ, mleté čierne korenie oba druhy papriky, feferónku a koreniny. Za stáleho miešania varíme zmes od bodu varu jednu hodinu. Prepasírujeme, necháme vychladnúť a naplníme do čistých pohárikov, uzavrieme viečkom.
Sterilizujeme pri teplote 100°C 30 minút. Je výborný, hustý.
Zvyknem ho po sterilizovaní nechať vychladnúť v hrnci, kde sa sterilizuje. Z uvedenej dávky je 4-5 menších asi 300 ml pohárov.
Môžeme samozrejme pripraviť aj sladkú verziu, bez pálivej papriky a feferónky.
Recept vyzerá byť vzhľadom na použité množstvo surovín pracný, ale výsledok stojí za to. Aspoň vieme čo jeme a bez chémie!
Recept poslala: Blažena S.
- Hokaido polievka 19. októbra 2023
- Jablká v cestíčku 19. októbra 2023
- Tekvicový koláč 18. októbra 2023
- Žemlovka s tvarohom a jabĺčkami 18. októbra 2023
- Jablková štrúdľa s hrozienkami 16. októbra 2023
Pridaj komentár