Rýchle oškvarkové pagáčiky
250 g polohrubej múky
150 g mletých oškvarkov
20 g masti
1 PL kyslej smotany
1 vaječný žĺtok
1,5 KL soli
Na kvások:
100 ml teplého mlieka
25 g kvasníc
1 KL cukru
na potretie vajíčko
Postup:
Pripravíme si kvások z mlieka, kvasníc a cukru. Doba vykysnutia je cca 15-20 minút.
Múku spolu s ostatnými surovinami vypracujeme rukami na nelepivé cesto. Cesto mierne pomúčime, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 1 hodinu vykysnúť aby zdvojnásobilo svoj objem.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na nie moc pomúčenej doske na hrúbku 1,5 cm. Na povrchu cesta vytvoríme ostrým nožom pomocou zárezov šikmú mriežku. Formičkou vykrajujeme malé pagáčiky. Medzi dlaňami každý pagáčik ešte dotvarujeme aby sa trochu zdvihol do výšky. Pagáčiky pokladáme na papierom vyložený plech a necháme ich 20 minút nakysnúť.
Po nakysnutí ich 2 x potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 15 minút.
- Klobáskové pagáčiky 21. marca 2024
- Špenátovo-syrové slimáčiky 21. marca 2024
- Karamelové rezy 21. marca 2024
- Margotkový koláčik 21. marca 2024
- Veľkonočná fašírka 20. marca 2024
Pridaj komentár