• vianočné koláče, vianočné pečenie, medovníky

Fašiangové šišky s penou

 

Potrebujeme:fašiangové šišky s bielkovou penou

 

500 g hladkej múky

300 ml mlieka

2 PL  práškového cukru

2 celé vajíčka

2 žĺtky

42 g droždia

4 PL oleja

2 PL rumu

soľ

 

Postup:

 

Z droždia, trochy teplého mlieka, 1 KL cukru a 3 KL múky si pripravíme kvások. Prelejeme ho do misy, pridáme zvyšné mlieko, vajíčka, žĺtky, cukor a vymiešame. Nakoniec pridáme olej, rum a po častiach priávame múku. Vymiesime vláčne cesto. Cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť 30 minút.

 

Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 2 cm a vykrajujeme kolieska s priemerom 5 cm. Do stredu každej šišky spravíme jamku. Necháme ešte 15 minút odpočívať pri izbovej teplote.

 

Vyprážame na väčšom množstve oleja. Šišky kladieme do oleja vrchnou stranou. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal.

 

Z tejto dávky víde cca 50 šišiek.

 

Bielková pena:

 

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh do ktorého pridáme lekvár. Spolu ešte trochu vyšľaháme.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Connect with Facebook

face_uprava
Podporte nás!
Podporte našu snahu pri vytváraní jedinečných receptov. Po kliknutí na PayPal button nám môžete poslať sumu 5,0 Euro.
Recepty, fotografie jedál a ďalší obsah na www.sladky-zivot.sk je chránený autorskými právami.