Fašiangové šišky s penou
500 g hladkej múky
300 ml mlieka
2 PL práškového cukru
2 celé vajíčka
2 žĺtky
42 g droždia
4 PL oleja
2 PL rumu
soľ
Postup:
Z droždia, trochy teplého mlieka, 1 KL cukru a 3 KL múky si pripravíme kvások. Prelejeme ho do misy, pridáme zvyšné mlieko, vajíčka, žĺtky, cukor a vymiešame. Nakoniec pridáme olej, rum a po častiach priávame múku. Vymiesime vláčne cesto. Cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť 30 minút.
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 2 cm a vykrajujeme kolieska s priemerom 5 cm. Do stredu každej šišky spravíme jamku. Necháme ešte 15 minút odpočívať pri izbovej teplote.
Vyprážame na väčšom množstve oleja. Šišky kladieme do oleja vrchnou stranou. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal.
Z tejto dávky víde cca 50 šišiek.
Bielková pena:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh do ktorého pridáme lekvár. Spolu ešte trochu vyšľaháme.
- Orechovo-bielkové sucháriky 5. decembra 2023
- Hokaido polievka 19. októbra 2023
- Jablká v cestíčku 19. októbra 2023
- Tekvicový koláč 18. októbra 2023
- Žemlovka s tvarohom a jabĺčkami 18. októbra 2023
Pridaj komentár