Púpavový med
400 ks kvetov púpavy
2 citróny
1,5 kg cukru (môžme použiť aj trstinový cukor)
1,5 L vody
Postup:
Kvety púpavy zalejeme vodou, pridáme nakrájaný citrón (aj s kôrou) a privediem k varu. Necháme vrieť 1 minútu. Odstavíme a necháme vychladnúť. 24 hodín necháme odležať na chladnejšom mieste. Precedíme cez gázu, dobre vyžmýkame všetku šťavu. Pridáme cukor a varíme na slabom ohni cca 1 – 1,5 hodiny. Dávame pozor aby nám med nezhnedol (to sa deje keď sa odparilo väčšie množstvo vody ako sa malo). Med má mať peknú medovú farbu. Nalievame do pripravených pohárikov, dobre uzavrieme a prevrátime dnom nahor. Po vychladnutí pretočíme a uskladníme na tmavom mieste.
Tento púpavový med je výborným liekom v chrípkovom období pri kašli.
Vyskúšajte
- Klobáskové pagáčiky 21. marca 2024
- Špenátovo-syrové slimáčiky 21. marca 2024
- Karamelové rezy 21. marca 2024
- Margotkový koláčik 21. marca 2024
- Veľkonočná fašírka 20. marca 2024
Podporte nás!
Pridaj komentár