Zemiakové pagáčiky
150 g hladkej múky
100 g polohrubej múky
150 ml mlieka
50 ml oleja
1 žĺtok
1/2 kl cukru
20 g droždia
soľ
130 g uvarených zemiakov v šupke
40 g masti
Na potretie
vajíčko, soľ
Postup:
Z trochy mlieka, cukru, múky a droždia si pripravíme kvások. Múku, soľ, zvyšné mlieko, olej, žĺtok a kvások spolu zmiešame. Vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť 40 minút. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, natrieme masťou a nastrúhame naň zemiaky (nahrubo). Zemiaky posolíme a cesto preložíme. Prikryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť. Potom cesto opäť preložíme a pod utierkou ho necháme kysnúť ďalších 15 minút.
Takto nakysnuté cesto ešte raz preložíme a rozvaľkáme na požadovanú hrúbku cca 1,5 cm. Rozvaľkané cesto ozdobíme nožom (spravíme mriežku) a vykrajujeme pagáčiky, ktoré na plechu necháme chvíľu podkysnúť a nakoniec potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na papierom vyloženom plechu pri 190 °C.
- Klobáskové pagáčiky 21. marca 2024
- Špenátovo-syrové slimáčiky 21. marca 2024
- Karamelové rezy 21. marca 2024
- Margotkový koláčik 21. marca 2024
- Veľkonočná fašírka 20. marca 2024
Pridaj komentár