Cvikla s chrenom
8 kg cvikla
2 l voda
600 ml ocot
450 g kryštálový cukor
80 g soľ
čerstvý chren
1 čajová lyžička rasca celá
Postup:
Cviklu asi 8 kg umyjeme, zalejeme vodou a varíme jednu hodinu alebo podľa potreby. Necháme vychladnúť, ošúpeme. Nastrúhane na hranolky (plátky, kocky…).
Chren umyjeme, očistíme a nastrúhame na jemno na menších slzičkách. Pridáme k pripravenej cvikle spolu s rascou a premiešame.
Nálev: Z 2 litrov vody, 600 ml octu, 450 g cukru a 80 g soli uvaríme nálev.
Vlažným nálevom zalejeme pripravenú cviklu tak, aby bola zaliata a dobre premiešame. Ochutnáme a môžeme pridať podľa chuti cukor alebo ocot. Naplníme čisté poháre aj so šťavou. Uzatvoríme viečkom. Sterilizujeme pri teplote 80°C 20 minút. Prevrátime hore dnom na 10 minút. Otočíme a uložíme do deky.
- Hokaido polievka 19. októbra 2023
- Jablká v cestíčku 19. októbra 2023
- Tekvicový koláč 18. októbra 2023
- Žemlovka s tvarohom a jabĺčkami 18. októbra 2023
- Jablková štrúdľa s hrozienkami 16. októbra 2023
Pridaj komentár