Slávnostná torta
Vanilkový korpus
3 vajcia
90 g kryštálového cukru
75 g polohrubej múky
2 PL teplej vody
1/4 KL prášku do pečiva
Orechový korpus
3 vajcia
90 g kryštálového cukru
45 g polohrubej múky
30 g orechov
2 PL teplej vody
1/4 KL prášku do pečiva
Kakaový korpus
3 vajcia
90 g kryštálového cukru
65 g polohrubej múky
10 g kakaa
2 PL teplej vody
1/4 KL prášku do pečiva
Karamelový krém
1 karamelové salko
350 g masla
1 PL práškového cukru
20 g gustinu (kukuričný škrob)
1 PL hladkej múky
350 ml mlieka
Postup:
Korpus
Z bielkov ušľaháme sneh, postupne pridávame cukor, žĺtka a nakoniec vodu. Varechou zľahka vmiešame múku s kypriacim práškom. Na dno formy vystrihneme kruh z papiera na pečenie a formu ním vyložíme. Cesto vylejeme do formy o priemere 24 cm. Pečieme pri 180 °C. Týmto postupom upečieme všetky tri korpusy.
V prípade orechového korpusu zmiešame orechy s múkou a práškom do pečiva. V prípade kakaového korpusu zmiešame preosiate kakao s múkou a práškom do pečiva. Postupujeme rovnako ako pri príprave vanilkového korpusu.
Korpusy naplníme krémom. Časť krému použijeme na potretie celej torty (boky, povrch). Naplnenú tortu dáme do chladničky stuhnúť. Potiahneme marcipánom a ozdobíme jedlou oplátkou. Tortovú oplátku potrieme zo spodnej časti cerou a prilepíme na tortu. Oplátku následne potrieme roztopenou (nie horúcou) cerou. Tortu ozdobíme maslovým krémom alebo marcipánovými kvietkami.
Krém
Z mlieka, škrobu a múky uvaríme puding. Maslo vymiešame s 1 PL cukru. Postupne pridávame vychladnutý puding a nakoniec karamelové salko.
- Klobáskové pagáčiky 21. marca 2024
- Špenátovo-syrové slimáčiky 21. marca 2024
- Karamelové rezy 21. marca 2024
- Margotkový koláčik 21. marca 2024
- Veľkonočná fašírka 20. marca 2024
Pridaj komentár